//
čitate...
Saopštenja

Apel za obezbeđivanje radnih uslova cenzurisanoj galeriji Kontekst (28.11.2010.)

Sekretarijatu za kulturu grada Beograda

Poštovani,

kao kolege i saradnici galerije Kontekst želimo da izrazimo nezadovoljstvo i neslaganje sa načinom i razlozima zbog kojih je Kontekst galerija prestala sa radom u bivšem Centru za kulturu Stari Grad, odnosno sadašnjoj Ustanovi kulture Parobrod. Smatramo da potiskivanje kulturnih aktera koji su kroz svoj dugogodišnji rad razvijali ozbiljan i kritički pristup savremenim umetničkim praksama iz razloga zbrinjavanja “partijskog podmladka” vladajuće garniture u ovoj opštini i razvijanja “urbane šarenice” lakih, okretnih i društveno nerelevantnih tema, predstavlja neoprostiv čin marginalizacije kulture i njene vulgarne instrumentalizacije od strane vladajućih političkih struktura.

Galerija Kontekst je jedna od najprofilisanijih inicijativa za prikazivanje i diskutovanje rada mladih umetnika iz regiona – inicijativa koja je uspešno premostila kolaps institucija kao što su Centar za savremenu umetnost i Jugoslovenski bijenale mladih umetnika. Istrajnošću, samoobrazovanjem, kritičkim pristupom društvenoj realnosti i hrabrošću u pokretanju tema o kojima se “ređe govori” (seksualni rad, trgovina ljudima, pitanje nacionalizma u savremenoj umetnosti, itd.), tim Kontekst galerije stvorio je jedinstveno mesto na kulturno-umetničkoj sceni Beograda. Zatvaranjem galerije Kontekst, ovo mesto ostaje upražnjeno, i Parobrod ga svojom programskom politikom ne može nadomestiti.

Apelujemo da gradski Sekretarijat za kulturu obezbedi dalji nastavak rada galerije Kontekst!

S obzirom da je dalji rad Konteksta u Ustanovi kulture Parobrod nemoguć  (usled nekorektnog odnosa uprave i neslaganja tima Konteksta sa njihovom politikom) zahtevamo da im se obezbedi drugi prostor. Napuštenih i zapuštenih prostora u Beogradu ima; istraživanja i sistematizacije su urađene i informacije su javno dostupne (npr. http://www.javniprostori.org/ushahidi/index.php/main,www.ppstarigrad.com/zone/zone.html). Svesni smo da je pitanje samo dobre volje gradskih vlasti da te prostore ustupe na korišćnje samoorganizovanim inicijativama koje deluju na savremenoj kulturno-umetničkoj sceni Beograda.

Savremena umetnost nije niti roba, niti prostor za lake teme i ispunjavanje slobodnog vremena!

Savremena umetnost je prostor imaginacije, slobode, obrazovanja, kritičkog mišljenja, formiranja politički svesnih i odgovornih društvenih subjekata!

U nadi da ćete izaću u susret našem apelu,

s poštovanjem,
Druga scena

 

Diskusija

Nema komentara.

Postavi komentar